Pulti

PULTI

Kuhinjski pult je tisti, ki naredi kuhinjo. Je delovna površina, ki jo uporabljamo predvsem za pripravo hrane in za druženje z domačimi ter znanci. Izmed vseh materialov, ki so na trgu, pa je za kuhinjski pult zagotovo najboljša izbira naravni kamen, v zadnjem času pa se vedno več uporablja tehnični kamen

Quartz , ter super keramične plošče debeline 12 mm.

Vsak kuhinjski ali kopalniški pult vam izdelamo po naročilu . Za izdelavo informativnega predračuna potrebujemo vrsto materiala , debelino , skico z približnimi dimenzijami pulta in podatek o izrezih (steklokeramično ploščo, korito, pipe ..)

Ob naročilu potrebujemo končne dimenzije pulta in priložene skice z končnimi merami za izreze za steklokeramično ploščo, korito , pipe in ostale morebitne podrobnosti.

Naše priporočilo za kuhinjski ali kopalniški pult je:

  • Granit debeline 2 ali 3 cm ali
  • Super keramika debeline 1.2cm (pulte iz super keramike debeline 1.2 cm vam lahko naredimo v enem kosu dolžine do 320cm , minimalna oddaljenost izrezov od roba plošče mora biti 5cm).
  • Tehnični kamen Quartz debeline 2 ali 3 cm.

Tehnični kamen Quartz je industrijsko izdelan tehnični kamen v ploščah dim. 320x160cm, sestavljen iz 95% Quartza -Kremenovega peska in 5% posebnega veziva – navedeni material je bolj odporen na vpojnost in ima večjo trdoto in odpornost na mehanske poškodbe kot granit in se zato vedno bolj uporablja za kuhinjske in kopalniške pulte.

Granit debeline 2.cm je primeren samo za pulte manjših dimenzij dolžine do 150 cm in kjer so izrezi za korito ali steklokeramično ploščo oddaljeni najmanj 10 cm ali več od katerega koli roba plošče.

Granit debeline 3 cm , je primeren za izdelavo pultov v enem kosu dolžine do 300 cm , v kolikor imamo na zalogi plošče želenega materiala v takšni dolžini in v kolikor naravna sestava izbranega materiala dopušča takšne izredne dimenzije. O podatku maksimalne dolžine izbranega materiala vas obvestimo po prejetem povpraševanju in kontroli plošč na skladišču.

Vse granitne pulte debeline 3 cm pri izrezih za korito in steklokeramično ploščo utrdimo iz spodnje strani z inox ojačitvijo, ki je globinsko vstavljena v ploščo in preprečuje lom materiala pri transportu in montaži pultov .

Granitnih pultov debeline 2 cm ni možno utrditi iz spodnje strani, saj je material pretanek. Minimalen odmik izreza za korito ali steklokeramično ploščo od roba plošče mora biti najmanj 5 cm ali več.

Plošče iz tehničnega kamna Quartza imajo večjo trdoto kot granit,nimajo naravnih barvnih ven, ki so običajno različne trdote kot pri granitu, zato jih ni potrebno utrditi z inox ojačitvijo iz spodnje strani , in zato lahko izdelamo večje dimenzije pultov z vsemi izrezi tudi iz plošč debeline 2 cm ali 3 cm v dolžinah do 320 cm . Tudi pri tem materialu je potreben minimalen odmik izreza za korito ali steklokeramično ploščo od roba plošče najmanj 5 cm ali več.

Pri montaži priporočamo fugiranje stikov in lepljenje plošč na obstoječo osnovo z kislinsko nevtralnimi lepili ( silikoni ) , ki so primerni in preizkušeni iz strani proizvajalca za lepljenje naravnega kamna, granita , tehničnega kamna in ki ne puščajo madežev na materialu.

Takoj po montaži , pred prvo uporabo priporočamo, da se izvede 3.kratna protivodna in protioljna zaščita pulta, ki preprečuje nastanek trajnih madežev.

Navedena zaščita se globinsko vpije in je lahko popolnoma nevtralna (ne spremeni barve materiala) ali pa zaščita z učinkom mokrega videza, kjer določeni materiali (granit ali marmor) potemnijo in se barva materiala spremeni v temnejši odtenek, kot da bi bil material stalno moker.

Priporočamo uporabo zaščit profesionalnih proizvajalcev. V naši ponudbi imamo zaščite vodilnih proizvajalcev Akemi iz Nemčije in Tenax ter ICR iz Italije. Vedno preden premažemo kompleten pult , je potrebno zaščito preizkusiti na majhnem kosu pulta ali manjšem vzorcu istega materiala. Priporočamo, da se zaščita površine ponovi vsakih 6 mesecev.

V kolikor se na površini pulta pojavijo madeži od olja, vina, gaziranih pijač…, priporočamo da se navedeni materiali takoj, oziroma čim prej očistijo z mehko krpo, toplo vodo in nevtralnim čistilnim sredstvom, brez uporabe abrazivnih gobic z grobo površino ali močnih kislin.

V kolikor se madeži ne očistijo dalj časa in je pult izpostavljen soncu , se lahko madeži ( od olja , vina , gazirane pijače..) kljub zaščiti površine trajno vpijejo v površino in popolna odstranitev žal ni več mogoča. Prav tako odsvetujemo uporabo čistil za odstranjevanje vodnega kamna, ki so lahko zelo agresivna in lahko poškodujejo polirano površino materiala.

Vedno priporočamo, da vsako čistilo preizkusite na manjšem kosu pulta ali na manjšem vzorcu kamna, ki ga lahko brezplačno prejmete pri nas. V kolikor je madež trdovraten , priporočamo da nanesete nevtralno čistilo direktno na madež in pustite cca. 10 minut in ga potem operete z toplo vodo in posušite z suho krpo ter po potrebi postopek ponovite.

Priporočamo da pri rezanju z nožem ali pri uporabi pripomočkov za mehčanje- obdelavo mesa ali zelenjave ( tolčenje, gnetenje, mletje…) , vedno uporabljate zaščitno podlogo , ki zaščiti delovno ploščo pred mehanskimi poškodbami , saj 100% zaščite pred izrednimi mehanskimi poškodbami ne nudi noben material na trgu.

Po končani uporabi priporočamo, da pult vedno obrišete z suho krpo (s tem preprečite nastajanje vodnega kamna) in s tem poskrbite , da je enkraten videz in rok trajanja pulta iz granita ali tehničnega kamna na osnovi Quartza praktično neomejen.

Pošljite povpraševanje